fbpx

Mount Waverley ELC

ABOUT

Located on Blackburn Road, our Mount Waverley Mixed-Use project consists of a 110-space early learning centre spread over 3 levels. In collaboration with a local developer and an operator looking to expand their childcare business. Situated in an established suburban context with a growing population, there is a need for a high-quality early learning centre. Through the consolidation of two lots, this project takes advantage of the main road corner setting to maximise exposure within walking distance to the local primary school. This early learning centre aims to become a critical part of the local community.

DETAILS

STATUS

Current

LOCATION

Mount Waverley, VIC

SERVICES PROVIDED

Planning & Architecture

RENDERINGS

R ARCHITECTURE

DESIGN

Responding to a significantly sloping site, the centre is split over three levels. The lower ground level consists of 2 playrooms and outdoor play spaces. Elevated decking wraps around the large established Mahogany trees. The main access is provided on the middle level. Parents are greeted with a generous lobby space with a void and views out to the tree canopy. A large, enclosed terrace sits in the heart of the centre. Acting as a flexible space, this area provides the centre with an indoor-outdoor play area suitable for all weather conditions. The terrace is linked via external terraces to the lower ground outdoor play area, providing a unique connection and experience for the children.

Early learning centres are their own building typology and therefore should have their own aesthetic. We aim to design a building that is playful and exciting for the children to enjoy day to day. However, there is a fine line, as often early learning centres are located within a residential neighbourhood and should therefore fit comfortably within its context. We achieve this through the use of materiality and building forms that are synonymous with residential buildings. We have used exposed bricks and metal cladding, along with pitched roof forms, complementing the character of the area. Providing colourful metal accents with slightly dramatic forms gives the centre its unique identity. Paired with large established vegetation, this helps the building settle into its leafy suburban context with brick veneer homes.

SHARE